Absurd situasjon for Ølen Betong i Murmansk

Det har opp gjennom årene ikke vært veldig enkelt for norske virksomheter å drive forretning i Russland - og situasjonen har dessverre blitt enda vanskeligere nå. For Ølen Betong-gründer Atle Berge, som har bodd til de siste åtte årene i Murmansk, må nok situasjonen oppleves som helt absurd når han nå beskyldes for informasinnhenting og er nektet innreise til byen hvor han driver en stor virksomhet.

Det er nå åtte år siden Ølen Betong kunne åpnet sitt fabrikkanlegg i Murmansk og dermed innledet en stor satsning i byen. I løpet av disse årene har Atle Berge og hans medarbeidere bygget opp den russiske virksomheten til Ølen Betong til å bli en betydelig betongvirksomhet, som har store leveranser både i og rundt den store byen på Kolahalvøya. De er etablert med egen ferdigbetongfabrikk, elementfabrikk og har eget sandtak. De eier fabrikkene og store eiendommer i byen.

Berge har selv bodd i Murmansk for å bygge opp virksomheten. Nå får han ikke mulighet til dette. Forrige lørdag ble han stoppet på grensen til Russland, og fikk et dokument som sa at han var nektet innreise. Dette skal ha sammenheng med en hendelse i månedsskiftet mai/juni, da han ble tatt av gaten i Murmansk og tatt inn til avhør - hvor han fikk en rekke beskyldninger mot seg, blant annet om informasjonsinnhenting og han er nå altså nektet innreise til byen og landet - og må dermed styre virksomheten fra Norge og Kirkenes. Det er ikke første gang han møter på problemer eller større hindringer – og han har opplevdd ubehagelige situasjoner også tidligere. Blant annet ble det skutt en rakett gjennom kontorlokalene hans for noen år tilbake. Han har likevel stått på og fått det til.

Det er flere norske virksomheter i nordvest-Russland, og det har alltid vært en papirmølle, mange formaliteter å forsere og ikke minst hardt arbeid over tid som har vært nøkkelen til suksess – og det er uten tvil nødvending med en god porsjon tålmodighet for å kunne lykkes. Dette har Berge og Ølen Betong fått til, og det har vært god drift de senere årene. Men med det stadig kjøligere forholdet mellom Russland og NATO, og dermed også Norge, har det nå blitt stadig vanskeligere. Det burde ikke være noen tvil om at det også er dette som er bakteppet for situasjonen Berge nå har kommet opp i, og vi har full forståelse for at det må oppleves helt absurd å bli beskyldt for spionasje i denne saken – og det er selvsagt ikke noen lett oppgave å jobbe mot det omfattende russiske maktapparatet.

Med utviklingen vi nå ser mellom Russland og Vesten er nok dette dessverre noe vi kan frykte mer av i tiden fremover. Det er selvsagt lov å håpe at situasjonen bedrer seg, men det er ikke veldig mange lyspunkt i sikte akkurat nå. På noe sikt er det mulig at tingene bedrer seg og at man får tilbake et mer normalisert forhold, ikke minst i nord. Gjennom de siste tiårene har det utviklet seg et tett samarbeid, både politisk og forretningsmessig, i Barentsområdet. Dette står nå i fare for å smuldre opp. Det er selvsagt veldig synd. På begge sider av grensen har man hatt stort utbytte av dette samarbeidet.

For Atle Berge sin del er det nå selvsagt problematisk å styre virksomheten i Murmansk - men på kort sikt er det nok mulig å kontrollere selskapet fra norsk side. I et noe lengre perspektiv vil dette selvsagt kunne bli vanskeligere. Så vi håper Berge får visumet på plass slik at han igjen kan drive selskapet videre fra kontorene og fabrikkanlegget i Murmansk. Vi regner med at dette er en sak som også er løftet opp på høyere politisk hold på begge sider av grensen. Skal man drive forretning kan man ikke oppleve denne typen situasjoner.