Direktør for byggherreavdelingen i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg, er fornøyd med at stadig flere prosjekter gjennomføres etter samspillsmodellen. Arkivfoto. 

9 av 10 Statsbygg-prosjekt var totalentrepriser – og samspill vokser i omfang

Samspillsmodellen blir stadig oftere tatt i bruk av den statlige byggherren.

88 prosent av Statsbyggs prosjekter over 10 millioner kroner ble i 2015 gjennomført som totalentreprise.

Av disse var 19 prosent med samspill.

Til sammenligning ble 59 prosent av de ferdigstilte Statsbygg-prosjektene i 2014 gjennomført som totalentreprise, mens ni prosent var med samspill.

– Samspill har vist seg å gi lavere kostnad, raskere gjennomføringstid og bedre kvalitet, og er spesielt godt egnet for prosjekter som er teknisk utfordrende, i rehabiliteringsprosjekter og i arbeider med kulturminnebygg, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg i en kommentar. 

Samspill som gjennomføringsstrategi
I en totalentreprise inngår også prosjektering i tillegg til selve byggingen. I et samspillsprosjekt trekkes entreprenøren enda tidligere inn, i utviklingen av selve prosjektet. Hensikten er å dra nytte av aktørenes samlede kompetanse i utviklingen av bygget.

– Som flere andre i bransjen ønsker vi å utvikle samspill som gjennomføringsstrategi. Vi jobber med å videreutvikle vår gjennomføringsmodell og kontrakts bestemmelser for samspillsprosjekter, sier byggherredirektøren i Statsbygg.

BNL: Positiv utvikling

Jon Sandnes i BNL mener det er en fordel med samspill, uavhengig av gjennomføringsmodell. Arkivfoto.

I Byggenæringens Landsforening (BNL) hilser de kontraktsutviklingen velkommen.

– Vi synes at denne utviklingen er positiv. Det utviklingen først og fremst viser er det er oppgavens karakter som avgjør hvordan et prosjekt bør gjennomføres. Totalentrepriser er ofte godt egnet når prosjektene blir større, og har mange frihetsgrader. Økt samspill vet vi er en fordel uavhengig hvilken gjennomføringsmodell vi har, sier administrerende direktør i BNL, Jon Sandnes til Byggeindustrien.