Illustrasjonsfoto.

75 prosent av Europas kraftmarked koblet sammen

I dag ble kraftmarkedene i Norden og Storbritannia koblet sammen med kontinentet i én felles prisberegning.

Dette skal ifølge Statnett sikre mer effektivitet og bedre samfunnsøkonomi i store deler av det europeiske kraftmarkedet.

Priskoblingen i Nordvest-Europa gjennomføres ved at prisene beregnes i en daglig operasjon med én felles modell. Prisområdene i kraftmarkedet beholdes som i dag.

- Dette er et stort skritt på veien mot et felles europeisk kraftmarked, sier direktør Bente Hagem i Statnett i en pressemelding.

Hagem har ledet prosjektet sammen med CEO i kraftbørsen EPEX SPOT, Jean-Francois Conil-Lacoste.

– Markedet er et viktig redskap for best mulig utnyttelse av kraftproduksjonen og våre nettinvesteringer. Priskoblingen vil sikre bedre likviditet og konkurranse og øke den samfunnsøkonomiske nytteverdien. Dette vil også komme forbrukerne til gode gjennom et mer effektivt marked.

Kraftbørsene i landene som deltar i koblingen vil heretter beregne priser samtidig og med samme metode. Den nye ordningen vil omfatte til sammen mer enn 2000 TWh årlig kraftforbruk, noe som tilsvarer 75 prosent av kraftforbruket i Europa.

Priskoblingen i Nordvest-Europa dekker landene Tyskland, Østerrike, Frankrike, Belgia, Nederland, Storbritannia, Danmark, Finland, Sverige, Norge, Estland, Latvia og Litauen. Polen er også sammenkoblet gjennom SwePol-forbindelsen.

Etableringen av et felles europeisk kraftmarked har lenge vært et prioritert område for EU, og med allerede etablerte og velfungerende kraftmarkeder på tvers av landegrensene har de nordiske landene gått foran i dette arbeidet.

I løpet av 2014 og 2015 er målet videre å sikre at andre deler av Europas kraftmarkeder også kobles sammen, slik at det blir ett felles europeisk marked.