11 arbeidere måtte bo hjemme hos sjefen

Sjefen skal ha krevd at alle arbeiderne bodde i hans egen tomannsbolig. Husleien tok han selv inn i kontanter.

Tomannsboligen til den daglige lederen i det lille utleieselskapet på Østlandet er også virksomhetsadressen til firmaet.

Ifølge opplysninger Byggeindustrien har fått fra kilder som har vært i kontakt med arbeiderne, skal de 11 arbeidstakerne ikke ha fått lov til å skaffe bolig på egenhånd.

Husleien – som skal ha vært en del av avlønningen til medarbeiderne – har blitt betalt tilbake i kontanter til den polske hus- og bedriftseieren.

– De får en lapp i hånda hver måned med informasjon om hva de skal betale. Det er ikke bare husleien de må ut med, de trekkes også for ting som internett, tv- og andre utgifter. Alt går i kontanter til sjefen. Noen skal også ha opplevd at posten deres ble åpnet, så privatlivet har vært minimalt, sier kilden til Byggeindustrien.

Krav på enkeltrom

Da Arbeidstilsynet fikk tips om saken og førte tilsyn på adressen i september, fant de ut at 11 polske arbeidstakere bodde i tomannsboligen. Tilsynet var rettet inn mot boligforholdene til arbeiderne.

«Soverommene var innredet på en slik måte at det bodde to eller tre arbeidstakere på hvert enkelt rom», skriver de i sin tilsynsrapport.

De mener arbeidstakerne har krav på enkeltrom, og i et varsel om pålegg krevde Arbeidstilsynet at alle arbeidstakerne fikk enerom innen tre uker etter tilsynet var gjennomført.

«Selv om det er opplyst av daglig leder at innkvarteringen slik den fremstår i dag skal avvikles primo november 2013, er det etter Arbeidstilsynets oppfatning slik at innkvarteringen har vært noe mer enn av kortvarig/midlertidig karakter», heter det i rapporten.

Naboer Byggeindustrien har vært i kontakt med har reagert på at så mange håndverkere har bodd i boligen, men de legger til at det ikke har vært bråk eller konflikter i nabolaget.

– Arbeiderne er veldig hyggelige og nylig kom noen av dem over med polske pølser til oss, så tonen er vennlig og god. Men både vi og flere av de andre naboene her har jo stusset over at så mange kan bo på den plassen de har til rådighet der inne, sier en av naboene til Byggeindustrien.

Flere tilsyn

Arbeidstilsynet ga utleiebedriften i utgangspunktet en frist til 15. oktober til å gi arbeiderne enerom, men fristen ble utvidet 1. desember på grunnlag av informasjon som var oversendt av bedriften.

Arbeidstilsynet har ved flere tilfeller ført tilsyn med det polske firmaet. Ifølge tilsynsrapporten fra september skal de de 11 arbeiderne – som blant annet har vært engasjert i større offentlige byggeprosjekter – i en periode ha blitt betalt med minstelønn for ufaglærte uten bransjeerfaring.

Etter tilsynet har arbeiderne fått en timelønn som tilsvarer ufaglært arbeider med minst ett års bransjeerfaring.